Demo ansehen

7 nützliche Tipps für die Formulierung von effizienten KI-Prompts

KI-Prompting – Ein Mann schreibt auf einer Tastatur

Verity Hartley von LanguageWireVerity Hartley, Marketing Specialist, LanguageWire ||°Lesedauer:°7 Minuten

Prompts uitwerken of geweldige AI-prompts kunnen schrijven is aan sneltempo een van de meest gevraagde competenties geworden voor werknemers. Nu generatieve AI-tools voor het aanmaken van geschreven content of afbeeldingen steeds belangrijker worden, ontstaat er nieuwe vaardigheden: het opstellen van geweldige prompts om de beste resultaten te behalen.

De AI-prompt is wat je invoert in een AI-model om tot het gewenste resultaat te komen. Het kan een uitspraak zijn, een vraag of zelfs gewoon een gesprek. Grote taalmodellen (LLM's, large language models) worden met de dag slimmer, maar ze hebben nog steeds een uitgangspunt nodig. En zoals bij alle technologieën die we de afgelopen jaren hebben gezien, zullen de resultaten variëren afhankelijk van de kwaliteit van de input.

Door goede AI-prompts te schrijven krijg je een resultaat dat dichter bij je verwachtingen voor het eindresultaat ligt. Wij hebben zeven handige tips voor je om je prompts en opzoekingen verder te verfijnen en betere resultaten te krijgen.

Wees specifiek in wat je vraagt
Gebruik duidelijke en beknopte taal
Bied context waar nodig
Gebruik vervolgvragen voor verduidelijking
Bereid de AI zelf goed voor
Gebruik goede trefwoorden en opdrachten
Bepaal de toon of stijl

AI-prompts, tip #1: Wees specifiek in wat je vraagt

Generatieve AI-tools reageren het beste op zeer specifieke prompts. Ze werken het beste als ze nauwkeurig zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften. Neem dus de tijd om vanaf het begin precies te omschrijven wat je wilt, met duidelijk afgebakende details. Bekijk de eerste resultaten en stel je vraag verder bij.

AI-content genereren is zelden in één stap gebeurd. Wil je precies krijgen wat je zoekt, dan moet je elke vraag echt goed afstellen. Ga dieper in op de details voor de beste resultaten.

Basisprompt: 'Schrijf een blogpost.'

Specifieke prompt: 'Schrijf een blogpost van 500 woorden over de 5 beste SEO-strategieën voor kleine bedrijven in 2024, inclusief trefwoorden, backlinks en optimalisatie van lokaal zoeken.'

Deze specifieke prompt omschrijft duidelijk waar het om gaat, het aantal woorden en de belangrijkste punten die moeten worden behandeld, om zo een doelgerichter en nuttiger antwoord te bekomen. Je zult hem nog verder moeten afstemmen op je behoeften, maar het is al een goed begin.

AI-prompts, tip #2: Gebruik duidelijke en beknopte taal

Net als bij alle goede communicatie is duidelijkheid essentieel. Hoe meer informatie je je AI-model kunt geven, hoe waarschijnlijker het is dat het je begrijpt en de resultaten levert die je nodig hebt. Duidelijke opdrachten laten je ook toe om specifieker te zijn. Dit helpt het model erg veel, zoals we eerder al hebben gezien.

Vergeet niet dat je prompt uit een hoop data bestaat die het model moet analyseren en vergelijken met zijn bestaande gegevens. AI-modellen zijn zeer goed in voorspellingen op basis van bestaande gegevens, maar ze kunnen je gedachten niet lezen. Alleen met jouw exacte instructies kunnen ze de nodige informatie vinden.

Basisprompt: 'Ik heb wat info nodig over dat ding dat ervoor zorgt dat je websites meer op Google verschijnen.'

Duidelijke prompt: 'Geef een overzicht van basis SEO-technieken voor een betere zoekrangschikking op Google.'

De duidelijke en beknopte prompt communiceert direct en ondubbelzinnig wat wordt gezocht. Hierdoor kan de AI gemakkelijker relevante informatie genereren. Maar als je de naam van iets niet weet, waarom vraag je het dan niet eerst aan de AI-tool? Dan kun je in je volgende prompt specifieker zijn.

AI-prompts, tip #3: Geef context waar nodig

Deze tip is vooral handig wanneer je een probleem moet oplossen, omdat de extra context je AI-model echt kan helpen om het beste van zichzelf te geven. Je wilt zoveel mogelijk details geven, net zoals wanneer je met een arts of monteur praat.

Nogmaals, dit is een voorbeeld van hoe je je prompts kan uitwerken om je model verder af te stemmen en gerichter te zoeken, zodat het programma weet welke opties het moet beoordelen voordat het je een resultaat aanbiedt. Zoek je informatie over een specifieke foutmelding, voeg dan altijd de extra context toe voor het beste resultaat.

Basisprompt: 'Hoe los ik 'ModuleNotFoundError' op?'

Contextuele prompt: 'Ik werk met Python 3.8 en krijg een 'ModuleNotFoundError' wanneer ik probeer Pandas te importeren. Hoe los ik dat op?'

Door die bijkomende context te geven – welke tool wordt gebruikt in de context van de fout – kun je de AI-tool helpen om een veel duidelijker en nauwkeuriger antwoord te vinden.

AI-prompts, tip #4: Gebruik vervolgvragen voor verduidelijking

Wanneer je prompts gebruikt, kun je de procedure misschien meer als een gesprek beschouwen dan als een proces met slechts één stap. In plaats van met een korte, snelle zin naar informatie te zoeken zoals je dat zou doen in een zoekmachine, kun je met de AI-tool heen en weer praten met open vragen om tot het gewenste resultaat te komen.

De AI-tool kan de context onthouden van het gesprek dat je tot nu toe hebt gehad, zodat je indien nodig kunt terugkeren naar een vorige stap, of als je wilt dat het dieper ingaat op een deel van het proces. Hiervoor kun je vervolgvragen gebruiken.

Basisprompt: 'Leg kwantumcomputing uit.'

Vervolgvraag: 'Kun je in eenvoudigere taal uitleggen hoe qubits werken, vergeleken met klassieke bits?'

De vervolgvraag belicht een specifiek aspect van het onderwerp dat mogelijk niet voldoende was verduidelijkt in de eerste antwoorden. Dit maakt een dieper begrip en betere antwoorden mogelijk.

AI-prompts, tip #5: Bereid de AI zelf goed voor

Zodra je je favoriete AI-tool hebt opgestart meteen aan de slag gaan met prompting is prima, maar je loop misschien een kans mis om je model af te stellen om betere resultaten te krijgen.

Bepaal eerst de persoonlijkheid van het model voordat je vragen stelt of opdrachten geeft. Vraag je AI-tool om op te treden als expert in een bepaald veld en de resultaten die je krijgt zullen heel anders zijn dan wanneer de tool handelt als een standaard persoonlijkheid.

Basisprompt: 'Schrijf een blog over auto's.'

Prompt met specifieke AI-persona 'Maak als deskundig contentcreator een boeiende blog over auto's.'

Door de AI-tool te vragen om als een bepaalde persoonlijkheid op te treden, kun je specificeren welk type content je probeert aan te maken en binnen de grenzen van dat model werken.

AI-prompts, tip #6: Gebruik goede trefwoorden en opdrachten

Bepaalde trefwoorden gebruiken in je prompts kan je helpen om je doelen sneller te bereiken dan wanneer je minder specifieke werkwoorden gebruikt. Net als wanneer je in een programmeertaal schrijft, zullen AI-tools beter reageren op bepaalde trefwoorden en opdrachten die ze duidelijk begrijpen. Werk dus met opdrachten om specifieker te zijn, in plaats van open werkwoorden zoals schrijven of aanmaken te gebruiken.

Denk onder andere aan het volgende:

Toelichten: Gebruik dit om gedetailleerde toelichting te vragen of om complexe begrippen te laten uitleggen in eenvoudigere termen.

Samenvatten: Ideaal om een beknopt overzicht te krijgen van een langere tekst of concept. Je kunt de AI-tool de tekst laten samenvatten.

Oplijsten: Wanneer je informatie in punten of genummerd wilt indelen zodat alles eenvoudiger te lezen is.

Vergelijken en contrasteren: Gebruik dit om te vragen naar verschillen en overeenkomsten tussen twee of meer items.

Voordelen/nadelen: Gebruik deze opdracht om te vragen naar de voor- en nadelen van een specifiek onderwerp, methode of item.

Vergeet niet dat je je AI-tool altijd kunt vragen om een lijst met specifieke opdrachten te geven om de beste antwoorden te bekomen. Aan wie kan je het beter vragen dan aan de tool zelf?

Trefwoordprompt: 'Welke trefwoorden kan ik gebruiken in mijn prompts om de beste resultaten te krijgen?'

AI-prompts, tip #7: Bepaal de toon of stijl

Je kunt je AI-tool meer informatie geven over wat voor soort toon je probeert te bereiken in je content. Maak duidelijk of het je doel is om iets professioneels of eerder casual te produceren.

Je kunt ook aangeven welke taalvariant je in je tekst wilt gebruiken. Geef bijvoorbeeld aan of je wilt dat de tool tekst in Amerikaans of Brits Engels produceert.

Stijlprompt: 'Schrijf een professionele e-mail aan een klant met excuses voor een vertraagde projectlevering.'

Als de stijl bij de eerste poging niet helemaal juist is, probeer dan specifieker te zijn met extra adjectieven zoals: Professioneel en overtuigend, casual en conversationeel of technisch en gedetailleerd. Experimenteer om de toon te vinden die het beste bij je doelen past.

Op zoek naar een geweldige AI-prompt? Vraag het aan je LLM.

Het schrijven van AI-prompts kan wat tijd en oefening vergen, maar als je je prompts specifiek, duidelijk en beknopt houdt, zal je AI-model snel betere resultaten geven.

En als je toch eens vastloopt, vergeet dan niet dat je het altijd aan de expert kunt vragen: het LLM zelf!

Neem contact met ons op via onderstaand formulier als je meer wilt weten over onze oplossingen voor AI op maat. Zij kunnen je helpen om efficiënter content te genereren en te vertalen en als eerste je product op de markt te brengen. Of klik op de onderstaande links voor geweldige artikelen die wat dieper ingaan op LLM's en de toekomst van AI.

Wie können wir Ihnen helfen?

Ihr Weg zu einem leistungsstarken, integrierten Sprachmanagement beginnt hier! Nennen Sie uns Ihre Anforderungen und wir finden die optimale Lösung für Ihr Unternehmen.